Училище за пример - 18. СУ "Уилям Гладстон"Академията за кариерно развитие в 18-о училище в София е един от най-добрите ни проекти откакто съществува платформата. Не само заради успешното провеждане в часовете, но повече заради реакцията и обратната връзка, която получихме от общността на училището.

Първо бяхме поканени от Ученическия парламент - група свежи и проактивни младежи, заели се с трудната задача да мотивират съучениците си да участват в извънкласни дейности и да бъдат полезни на другите и на себе си. Идеята на Ученическия парламент беше съучениците им в 10 и 11 клас да започнат да мислят за не толкова далечното бъдеще, когато ще станат самостоятелни и ще започнат активно да коват основите на бъдещето си. Избрахме темата кариера, тъй като намирането на работа ще е първото трудно нещо, пред което ще се изправят след училище (или по време на училище).

Разбира се трябваше да обосновем желанието си да влезем в училището пред ръководството. Не бяхме сигурни колко усилия ще са необходими, за да станем част от учебните часове на най-голямото училище в България. Не минаха и два дни след като входирахме поканата си, а тя беше върната в ръцете на председателя на ученическия съвет - Руми Галищарова, със зелен надпис:

С най-голямо удоволствие!

Тогава осъзнахме що за хора управляват училището. Един простичък, но много красив жест, който ни показа отношението на ръководството към собствените им ученици. Именно това, което търсим и се опитваме да създадем във всяко училище - положителен диалог и съвместни действия.

Стана ни интересно да разберем повече за училището - навсякъде в сайта им изпъкваха постиженията на учениците и повечето информация там беше насочена именно към тях. В отворената Фейсбук група на училището имаше дори анкета към учениците с въпроси, които не бяхме очаквали да видим - как се чувстват в училище, как оценяват отношението на преподавателите към тях, интересно ли им е в часовете.


Академията започна. Влязохме в часовете на класа при учениците от 10-и и 11-и клас. Това беше една от трите академии, които организирахме през учебната година и определено беше най-голямата и интересната за нас.

В часовете си говорихме за предизвикателствата пред младите хора да стартират кариера - къде е мястото на училището, родителите и приятелите при избора с какво да се занимаваме, как да стартираме хубава работа, как да създадем автобиография, с която да покажем личността си, какво да правим в училище, за да сме по-конкурентоспособни когато завършим?

Бяхме впечатлени колко са любипитни и умни повечето ученици. Във всички класове имаше висока активност, много въпроси, смях и споделяне. Спомняме си, че в един от класовете останахме двойно повече време, тъй като се завихри интересна дискусия за ролята на семейството в избора на развитие. Не можем да не споделим едно от най-интересните неща, които се случиха:

Учители имаха интерес към ученическото ни обучение през лятото

Няколко учители, присъстващи и участващи в дискусиите в часовете , дойдоха при нас и пожелаха да се включат в лятното ни обучение на ученици. Ние с учудване казахме "ние имаме и обучение за учители?", а отговорът беше:

Може ли да се запиша и на двете?

Тогава меко казано останахме без думи. Едно от най-вълнуващите неща да работиш в образователната сфера е именно вдъхновението да срещаш учители, които въпреки рутината, бюрокрацията и напрежението, поддържат пламъка към това да разбират и подкрепят младите хора в трудните и динамични времена, в които живеем.

18-о училище, ние сме щастливи от това, което видяхме при вас и ви насърчаваме да продължавате да сте каквито сте! Благодарим ви!

- -

Отворихме прием за нови училища в София за академии през учебната година.

Акредитираната ни учителска академия ще бъде на 29. и 30. септември в София.

Ако имате интерес към тези възможности, свържете се с нас на тел. 0888 88 7849 или имейл hi@YOUthTALENTs-bg.com

#Кариера #Образование

64 преглеждания0 коментари