Алекс Христов: Много студенти учат само за "висшу"Алекс Христов е студент по право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Бил е заместник-председател на МОСНВ за пет години, за четвърта поредна година е част от младежкия екип на Европейската комисия в България. Бивш стажант в Европейския парламент и настоящ в българския. Днес обаче е при нас като съосновател на младежката платформа МЛАДи ТАЛАНТи.

Първо да те попитам откъде дойде идеята за създаването на тази младежка платформа? Здравейте. Години наред в България се дискутира нуждата от истински и практически диалог между образованието и бизнеса, но сякаш повечето усилия се простират именно до там. Ние, като амбицирани и млади хора решихме, че е необходимо да направим истинска промяна.

Защо смятате, че каузата, около която сте се обединили, е полезна за младите?

Тази платформа ще бъде полезна не само за младите, но и за бизнеса, и за средното образование. Като завършили наскоро ученици, настоящи студенти, и вече практикуващи хора, можем да бъдем медиатор между посланията и очакванията на тези страни. Компаниите, с които работим, трябва да предоставят адекватни условия на работа на учениците по време на училище или след завършване. Тази работа трябва да включва възможност за кариерно израстване. Концентрирайки се върху различни меки умения и начин на мислене, ние организираме обучения и други дейности като конкурси, състезания, стипендии и др. Съсредоточаваме се върху тези теми тъй като твърде често наученото в училище не отговаря на търсеното от пазара на труда.

Така с обученията, които се предоставяме, и диалогът ни с компаниите, подрастващите ще имат възможността да се възползват от стажове в различни компании от различни сфери, така че да направят информиран избор и да се докоснат до работната среда. По този начин при завършване на средното образование ще разполагат с по-голяма яснота относно това, с какво искат да се занимават, и ще имат реален шанс за реализация, или просто ще придобият трудови навици или ще си спестят пари.

Дай пример за неща, които не ни учат в училище, но са важни.

След завършване, всеки път когато си търсим работа, трябва да разчитаме на добре изготвено CV, мотивационно писмо и представяне на интервю. Да не говорим за необходимостта от основна финансова грамотност. Все неща, които са неизбежна част от ежедневието и старта на професионалното развитие.

Ние сме убедени, че е необходима и реална промяна в начина на мислене на подрастващите и дискусия относно възприятието на света около нас днес. До ден днешен се откриват остатъчни възпитателни пороци от времето на социализма, които не позволяват на младите да се приспособят към пазарната икономика, която тотално се различава от плановата, именно в ролята на държавата в настоящето. Твърде често се следват примерите на родителите, които често не са наясно със същността на пазара на труда и смесената пазарна икономика.

От това, което разбирам, вие работите групово с учениците, а не индивидуално. Така ли? Работим и групово, имаме подкрепата на Софийски ученически съвет, най-голямата ученическа общност в София. Вече организираме отворени обучения, свързани с различни ключови компетентности, които трябва да притежава всеки, който иска да бъде успешен в кариерата/ бизнеса си. За учениците, които проявяват силен интерес, компаниите - партньори предлагат добри възможности за стаж и работа, съобразени и техните интереси и амбиции.

Това, което правите вие, не е ли всъщност работа на образователната система?

Макар и идеята да е ясна, за нейното осъществяване са необходими много усилия и ресурси, с които образователната система не разполага в момента. Именно тук се включваме ние, комуникирайки си с бизнеса, образованието и подрастващите, защото в момента сме част и от трите. Целта е да се изгради една градивна връзка между тези така важни три фактора за състоянието на държавата ни.

Защо смяташ, че е толкова важно още като ученици да вземем решения за бъдещето си и какво трябва да направят тези, които са записали специалност, която всъщност не им харесва?

В България се наблюдава един интересен феномен, а именно много ученици учат в университет, за да вземат „висшу“. Не са наясно с какво искат да се занимават, не са наясно с различните сфери и специалности и какви възможности предоставят фирмите. Убеден съм, че всички можем да дадем пример за познати, които са учили едно, но работят друго. Най-голямата грешка за това идва от стереотипът "запиши да имаш нещо там". Когато студент открие, че това, с което се е захванал не е за него, определено е по-добре да се премести в исканата специалност - по-добре да загубиш 1 или 2 години, отколкото 4 в нещо, което няма да ти се отдава и няма да успееш в него.

По какъв начин се финансирате и тези, които са заинтересовани, трябва ли да заплатят?

Използваме външно финансиране, за да поддържаме платформата и дейностите. Повечето от отворените събития, които организираме, са безплатни, защото се организират с подкрепата на много партньори, които споделят сходни ценности с нас. Индивидуалната работа с ученици има минимални такси, които са достъпни за всеки, невазисимо от материалното му състояние. Всеки може да се възползва от възможностите, които предлагаме. Стараем се възможно най-много от нещата, които правим, да са безплатни. Затова постянно търсим нови партньори, които да осъзнават важността на каузата ни и да станат част от нея.

Защо точно вие ще се занимавате с това? Защото смятаме, че именно младите хора трябва да се превърнат в двигател на промените. Новото поколение е това, което ще предначертае облика на България. Ние сме хората с нова визия и често тя е по-реалистична и визионерска. В екипа си имаме ученици, студенти, млади професионалисти, компании и десетки външни партньори.

Стремим се да не се превръщаме в поредната младежка платформа, която предоставя обща информация. Искаме да постигнем конкретни резултати, полезни за младите българи, образованието и бизнеса.

Какъв смяташ, че е образът на България пред света в момента?

Знаете ли, смятам, че ще бъде много по-добре да спрем да се притесняваме за това, какво другите мислят. За мен на този етап е по-важно какъв е образът на България пред българите, и какво е мнението на българските ученици за българското образование.

Съгласна съм, за финал ще кажеш ли какво ви предстои и къде могат да намерят по-подробна информация за дейностите ви?

На 17-ти ноември, в зала „Експириънс“ на СофтУни, ще се проведе откриващото събитие, на което ще присъстват част от партньорите ни и всеки ще може да се запознае с възможностите, които те предлагат. Това е с което ние можем да помогнем на всеки един от тях. Можете да ни потърсите на фейсбук страницата YOUth TALENTs и на сайта www.YOUthTALENTs-bg.com.

Вероника Йотова

Радио "Реакция"

#Интервю

569 преглеждания0 коментари