Спри да дремеш в залите на университета!​Всички знаем този период, в който след голямата дилема за избор на университет идва голямата дилема какво следва след това. Поколенията Y и Z сме свикнали да намираме отговорите на всичко в интернет и да можем лесно да планираме нещата, които ще се случат. С личностното и професионалното развитие, обаче, това не е толкова лесно. Иска ни се да напишем в някоя интернет търсачка "как да печеля пари", "как да стартирам добра кариера" или "как да започна бизнес", но никога не получаваме готов отговор, и това е нормално, защото всяка ситуация е индивидуална (да, има определени формулки и подробности, с които е хубаво да се запознаваш в различните ситуации, но няма готова формула за успех).

Има няколко много ефективни начина да започнеш да се развиваш още като студент, независимо дали кариерно, личностно или със собствен бизнес. Всички те са свързани с начина на мислене и с нуждата да излезеш от зоната на комфорт. Прочети тук

1. Опознай се и си постави цели

Най-често допусканата грешка от студентите е неправилният избор на професионална насоченост. Повечето пъти изборът им е повлиян от семейството, приятелите или стереотипите (напр. че определени професии предлагат по-добра реализация от други, че за определени професии трябват "връзки", че определени професии не са социално престижни). Първото най-важно нещо, което трябва да направиш, е да се опознаеш. Не спирай да се самоанализираш - в какво (не) си добър какъв тип работа ти допада - свързана с хора (да им помагаш, или да работиш с тях?), свързана с числа (да управляваш парични потоци или да правиш анализи или изчисления от различни дейности?), свързана с личността ти (да изисква повече креативност и идеи или обратното - да използвш готови решения или правила?) и др. Когато опознаеш себе си, постави си цели - напр. във втори курс вече да си стажант по специалността. В четвърти курс да работиш професия по специалността. Да станеш член на организация, в която е професионалната общност, към която се насочваш и др. Не чакай да завършиш университета, за да си кажеш "какво следва", нито университетът да се грижи за теб - трябва да дадеш много от себе си, ако искаш да станеш по-успешен като студент.

2. Заобгради се с правилните хора

Едно от най-важните правила за успех е да не вървиш към него сам. Никой не е успял сам. Направи средата си от хора, които са дори по-успешни от теб, взимай полезни съвети от тях. Най-добрият начин да успееш е да си намериш ментор - човек, който е минал по твоя път и ще ти даде най-практическите и полезни съвети, който знае през какво ти предстои да минеш и как да се справиш с всичко. Менторът трябва да е човек, който да е тотално независим в преценката си от личните си чувства към теб. Трябва да е обективен, да ти дава критична обратна връзка, да ти помага да стигнеш там, където вижда, че искаш и умееш.

Другата среда - приятелската. Мислиш ли, че ще избереш правилния университет, ако в гимназията средата ти повтаря "запиши да имаш нещо.." или в университета ти казват "твърде рано ти е", "не ти трябват стажове, започни да работиш за повече пари" и други подобни, или в по-лошия случай - не вярват в теб и ти се подиграват. Намери хора, които мислят като теб, имат стремежи като теб, учат се от грешките си, учат се дори от твоите грешки, споделяте пътя си заедно, забавлявате се и се учите. Такива хора ти трябват, за да успееш. Тази промяна не е лека и не става за 3 дни - не е нужно да оставиш приятелите си и да намериш "подходящ заместител" - настрой се да намериш определен тип хора и ще го направиш (все пак не забравяй да ги потърсиш и в съответните среди), а другото - ще дойде по естествен начин!

3. Започни да правиш полезни контакти

Да имаш полезни контакти не е "връзкарство". Изграждането и пазенето на добри взаимоотношения с хората не е срамно, нито обидно, напротив - може да бъде изключително полезно за кариерния ти път. Разбира се, че по-лесно ще станеш част от компанията, в която искаш да работиш, ако познаваш някого отвътре и той те препоръча, отколкото да бъдеш част от хилядите, използващи стандартните канали. И в това няма нищо лошо - по-важното е какво ще покажеш след това, как ще се справяш, как ще реагираш в последващите ситуации и как ще приемеш възможностите, които ти се дадат! Промени думата "връзки" с "полезни контакти" в речника си, защото хората, които мислят, че всичко става с "връзки", "измами", "в чужбина" и прочее, често са най-неуспешните, имат комплекси за малоценност и са недоказани пред самите себе си. Научи се да уважаваш хората, да се интересуваш от техните интереси, да ги поздравяваш за новата работа или по празници, да им даваш възможности да стават част от твои проекти или дейности - така се изграждат истински взаимоотношения.

4. Захвърли настрана стереотипите

"В България няма развитие", "В България няма среда за бизнес", "В България се успява с връзки", "В България се успява с кражби от еврофондовете", "В България заплатите са ниски", "България е страна на мафията" .... е, и? Нищо от тези неща не е истина само по себе си. В България, както и във всяка друга държава по света има корупция, мафия, убийства, сива икономика, измами, рекет, отвличания, трафик на хора, злоупотреба с власт. Тези неща пречат, те са тумори в икономиката, в обществото, вярно е, можеш да изпаднеш в такава ситуация, ще трябва да се изправиш срещу някое от тези явления. Но за повечето хора те са просто оправдание за личния неуспех. Програмираш ли мозъка си негативно - ще виждаш само негативни неща. Програмираш ли го да виждаш възможности в проблемите - ще станеш успешен. Да - в България има криза на таланти в бизнеса - ето причина да изпъкнеш! Да, в България има хиляди проблеми - ето причина за бизнес! Не търси опрадвание в стереотипите за личните си неуспехи, а анализирай всяка ситуация и следващия път бъди още по-добър!

5. Измисли си конкретен план за действие

Не живей само за момента, защото той ще свърши и когато се обърнеш назад ще осъзнаеш колко пропилени дни имаш в живота си. В проучване на Business insider през 2016 г. над 90% от анкетираните умиращи хора казват, че ако имаха едно желание да променят живота си би било да са били по-смели в действията си. Направи си "моментна снимка" на своето Аз в момента - какви доходи имаш, какво учиш/работиш, какви интереси имаш, какви хобита, в какво си добър, в какво не си. Направи си план какъв искаш да си след 5 години - разпиши го. Напиши от какви действия и ресурси имаш нужда - от какво обучение, от какъв стаж, избери къде, напиши какъв доход искаш да имаш. Действай!

6. Нищо не става с чакане и никога не е твърде рано!

Никога не е твърде рано да направиш нещо смело и напук на другите - ако питаш баба си тя ще те посъветва да учиш и да бездействаш, защото по нейно време развитието е било праволинейно и точно такова. Ако попиташ родителите си, ще те посъветват да последваш техния път (ако се чувстват успели), ще се опитат да те насочат в правилния според тях (ако са авторитарни) или ще ти кажат да запишеш нещо, което сега е модерно и уж има реализация. Ако питаш приятелите си ще ти кажат какво тях ги интересува - но то не е твоето. Разбира се, приемай съвети от всички, но взимай от тях само каквото ти е истински полезно и ценно. Никога не е твърде рано. По-добре опитай, провали се, изучи грешката си, стани по-силен и опитай пак.

Сгреши пак, стани още по-добър, опитай пак и ще успееш. Проваления опит е по-добър от никакъв опит.


#Образование

44 преглеждания0 коментари