5 истински причини да благодариш за провалите сиУчилището безспорно все още е задължителна част от ранното развитие на всяка личност – няма нов механизъм, който да гарантира развитието на когнитивните, физическите, социалните и другите важни умения на децата по-добре от училището. Не може, обаче, да се отрече, че образованието ни учи на нещо, което не е правилно - да се страхуваме от провала. Грешим ли – получаваме слаба оценка. Със слаби оценки не можем да завършим. Закъснеем ли за час - получаваме отсъствие. Не трябва да грешим. Глупости! Може би е добре преди да прочетеш темата за провалите, да се запознаеш с една интересна и нестандартна концепция за това какво е успех и как да го дефинираме за себе си?

В тази статия не са засегнати личностите, които се чувстват неуспешни още преди да са събрали кураж да направят дори крачка напред, защото тази тема изисква много повече от една статия в блог. Ще говорим за активните личности, които имат ясна цел пред себе си, която трябва да уловят с най-ловките си рефлекси, преди да се превърне в поредната нереализирана енергия в пространството.

Едни от най-големите проблеми на амбициозните хора днес са провалите. И по-точно – онези моменти, в които караш мотора си бясно към целта и навлизаш в толкова резки завои, че имаш чувството, че ще паднеш… или направо изхвърчаш по склона. Кое е най-грешното нещо, което повечето неуспешни хора правят? Отказват се. И защо? Защото са загубили баланса у себе си или някой от външния свят не е сложил знака за остър завой (може би дори нарочно)? Всеки успешен човек знае, че пътят на успеха е трънлив и пълен с остри завои. Затова, когато изгубиш баланса и паднеш от склона – събери сили и започни да го катериш отново, този път с мощен джип, а на третия път ще знаеш, че ще ти трябва хеликоптер, но ще го направиш!

Човешкият мозък има няколко основни функии – една от тях е да контролира органите в тялото, да бъдат функционални и ефективни. Благодарение на тази функция ние съществуваме, живеем, дишаме, храним се, движим се. Втората функция е по-интересна. Най-лесно можем да я обясним със съществуването на хората преди около един милион години, когато сме се наричали хомо еректус. Нека ти подскажа – човекът открива огъня, който да го топли и предпазва от студа. А дори по-рано – човекът изобретява дървени копия, с които да се защитава от бродещите хищници. Коя е другата функция на мозъка тогава? Да предпазва човека от външния свят, от опасностите, от промените. Лошото в живота днес е, че често мозъкът ни се опитва да ни предпази от собсвените ни амбиции и желания, поради несигурността, която те носят. Мозъкът не обича промяната, защото тя носи риск и опасност. Мозъкът иска да сме капсулирани в зоната си на комфорт, където е безопасно и спокойно, но често – бомба със закъснител, която дори той не може да предвиди.

Причината хората да се плашат от провала е, че мозъкът им веднага сигнализира, че нещо нередно и различно се е случило и за нищо на света не бива да се случи отново! Той е упорит и иска да те убеди да се откажеш, като допуска в съзнанието ти страшните картини на евентуалния възможен нов провал и последствията от него. Това не е правилно. С повече усилия и навик можеш да научиш мозъка си да анализира риска и да превръща провалите в най-ценния ресурс за успеха – полезния опит. Ето 5 причини да оцениш провалите си – те са уникални и могат да се приложат за всеки провал, независимо от неговата специфика. Ако се сещаш за други – сподели ги в коментарите или на Фейсбук страницата си!


  1. Възможност за ново начало - Едно от най-гениалните изобретения за всички времена - електрическата крушка, е била създадена от Томас Едисон през 1878 г. след 1000 неуспешни опита. Как щяхме да живеем вечер, ако той се беше отказал? Всеки провал е възможност за ново начало. Намери източниците, които те зареждат с положителна енергия и смело се изстреляй към целта, която си си поставил последния път. Една загубена битка не е загуба на войната, а стратегически ход за вековна победа.

  2. Възможност за анализ на ситуацията - Често когато сме ангажирани със ситуация, можем да се провалим поради некомпетентност, невнимание, подценяване, надценяване или форсмажорни обстоятелства, ако нямаме човек в екипа си, който да изпълни решението по-добре от нас. Провалът е една добра възможност да погледнеш ситуацията отстрани и да анализираш какво не е било направено добре, какво е могло да бъде направено по-добре и как да го направиш най-добре следващия път. Не забравяй да анализираш и нещата, които си направил добре! Винаги можеш да ги направиш още по-добре! Внимавай, едно от най-важните неща, когато търсиш обратна връзка от друг човек е да подбереш внимателно какъв човек ще избереш. Доверявай се единствено на хора, които са достатъчно опитни в нещата, които ти не можеш да направиш достатъчно добре, или на хора, които са минали по твоя път и са успели! Ако темата ти е интересна, потърси статията ни за влиянието на семейството и приятелите върху успехите ни.

  3. Възможност да се опознаеш по-добре - Анализирай добре различните етапи на това, което си направил. Възможно е провалът да е в следствие от нещо ,което си объркал на по-ранен етап. Анализирай добре действията си, прояви високо ниво на самокритичност – не обвинявай държавата, конкуренцията, семейството, приятелите – те ще бъдат същите и следващия път, в който опиташ да постигнеш същите цели. Намери начин да се справиш по свой начин, накарай средата около себе си да ти повлияе положително. Никога не си позволявай да се чувстваш като жертва или без сила и контрол над нещата - това никога не е така. Твоят успех е винаги в твоите ръце. Остави оправданията за неуспешните хора!

  4. Възможност за преосмисляне и оценка - Провалът ти позволява да се дистанцираш от фокуса си за малко и да разгледаш ситуацията рационално, не под въздействието на емоции. Изчакай малко време, докато усетиш, че си се отърсил от емоциите и мислиш трезво. Провалът никога не означава само, че идеята / целта / продуктът ти не става. Потърси причините за този провал, анализирай ситуацията, външните фактори, подобри себе си, подобри условията си и тогава действай смело с много повече мотивация и хъс от преди!

  5. Възможност за много повече успехи - Лично аз смятам, че ако се получи от първия път или е изключителен професионализъм, или е бомба със закъснител. Провалите са полезно нещо, защото показват къде грешим и къде трябва да поправим нещата или да намерим партньор, който да ги направи по-добре от нас. Част от мотото ни е, че няма човек, който е успял сам да постигне успехите си - сам човек не може да съществува на планетата, нито да се развие успешно. От изключително значение са контактите, плановете, начина на мислене и опита, който имаме. Ако се интересуваш от позитивно мислене, виж статията за това как да избягаме от негативното мислене.

Тази статия е едно мъничко парче от огромен пъзел с милиони части. Ако я намираш за полезна и интересна, не забравяй възможността да се включиш в индивидуалните или груповите обучителни програми на МЛАДи ТАЛАНТи, за да ти помогнем да наредиш повече парчета в пъзела си. Както виждаш – ние даваме готови решения, но всичко останало зависи от теб!

Ще се радваме да споделиш статията в профила си във Фейсбук, за да бъде полезна на твоите приятели и близки!

© 2017 Статията е с авторско съдържание и сайтът трябва да бъде цитиран.

#успех #личностноразвитие #5причинида #начиннамислене