Излез от зоната си на комфорт! Но внимавай за...Напоследък темата за ‘‘Зоната на комфорта‘‘ е все по-често дискутирана и става известна за все по-широк кръг от хора. Най-срещаното мнение по въпроса е, че е тя е препъникамък по пътя към успеха. Доколкото съм съгласен с горното твърдение се чувствам длъжен да вметна, че като всяко друго нещо въпросната ‘‘Зона на комфорт‘‘ не е нито лоша, нито добра – тя просто е това, което е, не е там случайно и най-добрият начин да избегнем нейните негативни страни е като придобием едно по-дълбоко разбиране за нея. ‘‘Зоната на комфорт‘‘ представлява психологическо състояние, в което човек се чувства сигурен и всичко в неговата външна среда му изглежда познато и лесно за контролиране.

Психологическият комфорт се дължи на факта, че човек е заобиколен от познати неща, хора, действия и ситуации. Предвидимостта на тези събития го кара да изгради определени модели на поведение и придружаващи ги вярвания, които с времето се превръщат в автоматични неосъзнати(подсъзнателни) действия, помагащи ни да се справим по-лесно в дадена ситуация с всеки изминал път. Поведение, което е извън рамките на типичното ни държание, действие или бездействие е извън нашата ‘‘Зона на комфорт‘‘. От тук можем да достигнем до елементарния извод, че всъщност главната функция на ‘’Зоната на комфорт‘‘ от биологична гледна точка е да ни предпази от потенциално травмиращи за нашата психика и физика преживявания, като ни държи на топло и сигурно в нашата уютна къщурка от установени норми на поведение и вярвания за света, които са ни вършили работа досега. Можем да го сравним с вдигането на температура, когато сме болни. Тялото се затопля, за да убие вируса – прост механизъм за защита. Мнозина ще кажат „Че какво му е лошото на това тогава, нали си ми е добре, какво повече може да иска човек?‘‘. Тук идва и повратният момент, когато трябва да се запитаме

Наистина ли се чувствам добре или просто ми е по-лесно така?

Ако не можеш да отговориш пред себе си дали си щастлив от стандарта и начина си на живот, взаимоотношенията с хората около себе си, работата и университета си, целите, които имаш и резултатите, които постигаш, то съдържанието надолу е точно за теб!

В капана на зоната на комфорт

За да излезеш от зоната си на комфорт се изисква определена доза кураж и това не е изненадващо имайки предвид, че в момента в който го направиш, ти се сблъскваш с много свои страхове и най-вече с най-големия страх от всички страхове - страхът от неизвестното. Именно този страх, който често приема формата на опасностите от промяна, е главната причина за повечето страдания и неуспехи на хората. Той е причината някои хора цял живот остават на една и съща сигурна работа, изпитвайки страх дори само да започнат да мислят какво би се случило, ако напуснат, но в същото време не са щастливи, работейки я. Несигурността ни влудява.

Друг голям страх е страхът от провал (вижте статията "5 причини да благодариш на провалите си" в раздела "свързани статии" в тази страница). Подобен пример може да се даде със страха от говорене пред публика - „Ами ако сега ми изгасне екрана по време на презентацията, как ли ще реагират всички, сигурно няма да ме приемат на сериозно или още по-лошо, ще стана за смях?‘‘. Разбира се, когато това ми се случи докато презентирах пред 50 души и то не веднъж, а 3 пъти в рамките на пет минути, нямаше какво да се направи... Първия път потънах в земята от срам. Втория реагирах по-спокойно и успях да овладея ситуацията по-бързо. На третия път импровизирах и го превърнах в шега. Всички се смяха (а смехът в говоренето пред публика е задължителен елемент от добрата презентация). Накрая се случи така, че грандиозният ми ‘‘провал‘‘ привлече много повече внимание към моята презентация като я направи по-разчупена и в крайна сметка имаше тонове положителни отзиви, въпреки че не всичко мина по-план. Страховете, с които може да се сблъскаме, излизайки от зоната на комфорт, са много и най-различни – страх от неизвестното, страх от риск, страх от провал, страх от бедност, страх от унижение, страх от отхвърляне, страх от самота, страх от болка, страх от височини или вода, дори и страх от успех (да, има такъв) и още много други страхове, спотайващи се в нас. Всичко това е благодарение на втората функция на мозъка, а именно - да ни предпазва. С какво да внимаваме?

Разсъждавайки върху горната част на статията ще си кажеш ‘‘Хмм, лесно е значи, просто трябва да стана безстрашен и да правя всичко". Това на пръв поглед разумно решение, което обаче може да ни вкара в много големи неприятности.


Агресивното излизане от зоната на комфорт може да доведе до прекомерни нива на стрес и тревожност, които да ни отведат в така наречената ‘‘Зона на опасност‘‘. Това не само намалява ефективността, но може да доведе до изключително неприятни преживявания, които след това да асоцираме с този период от живота си и да се капсулираме още повече в ‘‘Зоната на комфорт‘‘. Ако ви е страх от височини например, не е нужно да отивате на ръба на някой небостъргач и да застанете на ръце, а може просто да отидете и да скочите с бънджи или пък да летите с парапланер, дори съоръженията в увеселителният парк са добро начало. За съжаление, колкото и да ни се иска, всички знаем, че няма как да станем напълно неподвластни на страха и това е нормално. Знаеш ли коя е хубавата новина? Не е и необходимо. Нелсън Мандела е казал: ‘‘Куражът не е липса на страх, а триумф над него. Смел е не този, който не чувства страх, а който умее да го преодолява‘‘. С течение на времето човек, който преодолява страховете си и излиза извън своята ‘‘Зона на комфорт‘‘, стъпка по стъпка я разширява докато накрая всички умения, знания и качества, за които си е мечтал не станат част от новата му ‘‘Зона на комфорт‘‘, помагайки му да достигне до своите цели. Няколко практически насоки да излезеш от зоната на комфорт

1. Пробуди своя откривателски дух – Замени страха със любопитството и не се страхувай от провал. Трябва да се научиш да оценяваш провалите си и да ги ползваш като градивни стъпала към успеха ти. Всеки провал е ключ към огромен успех, ако знаеш как да го използваш. 2. Бъди спонтанен – заговори непознат човек, замини на непланирано пътешествие, скочи с парашут, напусни работата която не харесваш, намери си ново хоби, възможностите са неограничени. Прави различни неща, предизвиквай се с неща, които не харесваш или от които се страхуваш! 3. Запознай се с някой, който е постигнал онова, към което се стремиш – заобгради се с хора, чиито истории и действия те вдъхновяват, анализирай моделите им на поведение и ги имплементирай в ежедневието си и в твоята ‘‘Зона на комфорт‘‘. Един жокер - огромно предимство е намирането на ментор/и, които имат желанието да ти помогнат и често хвърлят по един критичен поглед (защото приятелите и семейството обикновено ти казват това, което искаш да чуеш, което не е добре).

4. Използвай силата на подсъзнанието си – Изгради позитивни утвърждения за себе си, които да повтаряш всеки ден, особено за нещата, за които се чувстваш неуверен. Например ако имаш проблем със запознанствата можеш да използваш следната фраза ‘‘Комуникирам с хората с лекота‘‘. Преди скептиците да се обадят искам да вметна, че тази техника се е доказвала безброй пъти и е един от ключовите инструменти на повечето успели хора. Откъде идва според вас фразата ‘‘Една лъжа повторена сто пъти, се превръща в истина.‘‘!? Минипулирацията на подсъзнанието чрез "самовнушение" е една от ключовите стъпки за успех на Наполеон Хил в бестселъра му "Мисли и забогатявай".

Малко мотивация за начало

За образуването на диамант е нужна дълбочина 150-200 км в земната кора при смазващо налягане от около 5000 MPa и температура не по-малко от внушителните 1200°С. Време е да решите какви камъни искате в портфейла си. Да не промените нищо значи да останете със сиви и обикновени камъни, които са под краката ви, или да се хвърлите в неизвестното, да проучите дълбините, да устоите на огромното напрежение, да се поизпотите и да напълните джобовете си с диаманти.

#Зонанакомфорт #начиннамислене #успех #Здраве

140 преглеждания0 коментари