Как да си направиш CV като на Илон Мъск?Ако има сред вас хора, които не познават човека, за когото говорим - Илон Мъск е канадско-американски бизнес магнат, инвеститор и милиардер. Управлява космическата компания SpaceX, която предсои да колонизира Марс, също така управлява гигантът-производител на електически автомобили и машини Tesla motors и е сред основателите на PayPal.

Как според вас би изглеждала професионалната автобиография на такъв човек? Ще си кажете "10-20 страници", но всъщност ви е нужна само една. Напоследък в медиите нашумя CV-то на Илон Мъск като доказателство, че нямате нужда повече от 1 (максумим 2) страници, за да представите професионалните си възможности и опит по достатъчно добър начин.

Решихме да ви запознаем с някои правила, които рядко ще срещнете в обикновените статии за писане на CV - няма да ви говорим за размер на текста, оформление и технически неща (които също са много важни), а по-скоро за поведението ви при писането на автобиографията - нещо много важно, което може да направи CV-то ви не само презентация на професионалните умения и опит, но и на личността ви.

Най-практическото приложение на тези правила можете да видите именно в CV-то на Илон Мъск.


1. Не лъжете

Голямата заблуда за много хора (особено при хората с малък професионален опит) е че добавянето на фалшиви факти относно уменията и опита им, ще им спечели работното място. Някои хора са толкова фокусирани в мисията да спечелят интервюто и да се представят като мечтания служител по най-добрия начин, че добавят в характеристиката си неща, които не са правили или не умеят. В това няма полза.

Голяма част от специалистите по подбор (особено в големите и международни компании) използват инструменти по време на интервюто (или преди него - като тестове и практически задачи), с които тестват уменията и знанията, които сте заявили, че притежавате. Освен това простата логика показва, че дори да заблудите интервюиращите, лъжите ви съвсем скоро ще бъдат разкрити, още щом получите първите си практически задачи и резултатите ви не съответстват на нещата, които сте заявили в професионалното си резюме. Лъжата относно уменията и опита е с краткосрочен ефект.

2. Бъдете кратки и конкретни при описването на трудовия опит


Една от големите заблуди е че голямото и подробно изброяване на неща, които сте правили в работата си, ще направи сивито ви по-голямо и убедително. Не забравяйте, че за конкретната позиция и компания работодателите търсят определени умения и неща в опита ви, които ще ви направят най-подходящия кандидат за тях според спецификата на работата. Опитайте се с кратки и точни изречения да опишете какво точно сте правили и каква точно е била ролята ви. Избягвайте общи изречения като "помагах за организирането на събития" - тук работодателят не разбира нищо. Напишете го с конкретика - "подпомагах логистиката на събитие, свързано с иновациите в технологиите". Така работодателят ще знае с какво имате опит и в какви сфери и по-лесно ще оцени опита и постиженията ви.

3. Отнесете се сериозно към дизайна, структурата и пунктуацията


Техническата част на CV е от изключително голямо значение и често бива подценявана. Грешните думи, членове, запетаи, препинателни знаци и други технически грешки могат да бъдат основната причина да не бъдете поканени на интервю. Старайте се да поддържате добро ниво на граматика (не само в CV), направете CV-то подредено, така че лесно да се открояват различните елементи в него. Не забравяйте, че специалистите по подбор отсяват между 6-8 секунди CV - не искате да направите лошо впечатление с разхвърлян документ, различно форматиране на текстовете и заглавията вътре и дразнещо ярки цветове и картинки.

4. Не бъркайте умения с качества


Уменията са едно от незадължителните, но често използани елементи в професионалната автобиография. Голяма част от хората ги подценяват и записват умения, които не владеят на достатъчно добро ниво. Това, което можем да ви посъветваме, е да напишете умения, които наистина владеете, и които ще ви направят по-конкурентоспособни и подходящи за конкретната позиция. Едно от основните правила в CV, както вече споменахме, е да няма общи приказки. Именно такива са качествата, които често присъстват в графата "умения" без никакъв смисъл и полза. Уменията трябва да са конкретни и да можете да си отговорите на въпроси като "как придобих това умение", "как бих могъл да го прилагам", "какво съм развил добре в това умение и какво още трябва да доразвия" и подобни - същите въпроси, които биха ви попитали на интервю.

5. Създайте убедителна и интересна категория "хоби" в автобиографията си


Хобитата и интересите в автобиографията са най-подценяваната графа от кандидатите, защото на пръв поглед е далеч от професионалния опит и нещата, свързани с работа, но тя може да бъде изключително силен коз, или точно обратното. Хобитата и интересите могат да покажат какъв човек сме извън работната среда, което винаги е от голямо значение за работодателите. Хобитата могат да покажат дори части от нашия характер или да валидират умения. Отборните спортове, например, са доказателство за спортен дух, дисциплина и самомотивация. Нестандартните хобита често говорят за Out of the box мислене или по-различен характер. Все пак избягвайте да вписвате хобита като "пътуване във времето", "стоукване", "вещерство", "спане" или "Netflix & Chill", които са сред най-странните хобита в CV според Coburgbanks.

#Кариера

150 преглеждания0 коментари