Марсело - От ромската махала в Монтана до КеймбриджМарсело Илиев е четвъртият Добър пример в нашата кампания за млади и успешни българи. Решихме да ви запознаем с него, защото историята му доказва, че човек е по-силен от средата около себе си и може да я направи да работи в негова полза, стига да повярва в себе си и да преследва мечтите си.

Историята му започва преди 18 години в Монтана, в ромската махала "Огоста". Родителите му го убеждават да влезе в местната гимназия по строителство и архитектура, където учи "Недвижими имоти" и е с най-високия успех в паралелката.

Неговата упоритост му печели конкурс измежду над 1000 кандидати от Румъния, Дания, България и други страни, който го води в CSVPA - училището по изкуства на Кеймбридж. Голямата му амбиция е да стане моден дизайнер.

Здравей. Всъщност те приемат в колежа в Kеймбридж, защото откриваш възможността за кандидатстване в една от 'досадните реклами в интернет'. Каква според теб е ролята на социалните мрежи за личностното и професионално развитие на младите?

В днешни дни социалните мрежи играят огромна роля в ежедневието на един млад човек. Имат способността да ни вдъхновяват, да променят светогледа ни, свързват ни с целия свят и разрушават всякакви граници. Постоянно можем да черпим нови знания и умения чрез тях!

Много често чуваме, че държавата не си върши работата, свързана с подкрепата на младите българи. Обучението ти обаче се покрива именно от МОН. Смяташ ли, че институциите изпълняват функциите си и каква е ролята им за изграждане на образовано общество?

На първо място не трябва да забравяме, че всеки носи отговорност за себе си и развитието си. Радвам се, че има хора като вас, които стимулират и показват позитивния аспект от това да бъдеш образован и успял.

Имайки предвид, че си израснал в ромската махала в Монтана, няма как да не попитам - защо твоите постижения са прецедент, а не закономерност в ромската общност?

Причините са много. Главно това, че не са интегрирани и си поставят много граници. Тясноскроени са, но аз вярвам че всичко ще се оправи и съм готов с каквото мога да допринеса за такава промяна.

Каква според теб е най-грешната представа за ромите?

Много хора смятат циганина за лош и студен човек. Напротив, той е с топло сърце, знае какво е да нямаш и да се бориш и винаги е готов да помогне.

Често споменаваш, че в основата на успехите ти стои твоята майка. Колко е важно, според теб, да се заобикаляме с правилните хора, които да ни подкрепят в развитието ни?

Да, така е. Майка ми е един от най-значимите примери в живота ми. Винаги ме е вдъхновявала, учила и водила по правия път. В интерес на истината хората около нас винаги ни влияят, било то по добър или лош начин. Смятам обаче, че когато имаш своите цели и вярваш в мечтите си, никой не може да те спре.

Казваш, че не те е страх да мечтаеш 'голямо'. Защо повече хора трябва да подхождат по подобен начин?

Ясно е, че да мечтаеш не струва нищо. Аз мечтая постоянно, и както казах - не се боя. Вярвам, че когато човек има цели и мечти, става по упорит, търси начини за реализация и оттам просперира. Мечтайте и гонете мечтите си!

Винаги има хора, които са песимистични към мечтите и успехите на останалите. Тези 'хорски мнения' влияят ли ти и какъв е съветът ти към младите таланти, които се сблъскват с подобни ситуации непрекъснато?

От много отдавна не се влияя от хорското мнение, тъй като това са моите мечти и моят живот и се боря със зъби и нокти да постигна това, което искам. За известно време много от хората около мен не бяха положително настроени към модата, но това е не само моя мечта, но и страст, която никой не може да ми отнеме. Вярвайте в мечтите си и бъдете уверени, така и хората около вас лека по лека ще привикнат и ще започнат да ви подкрепят.

Разкажи ни в момента с какво се занимаваш и какви са целите ти за в бъдеще?

В момента предимно уча. Работим по различни проекти, свързани с изкуството и се развивам, трупам знания занапред. За в бъдеще мечтая за много неща, едно от които са моя собствена модна линия, така нареченият Бранд.

Мислил ли си да се върнеш в България и да помогнеш на млади българи като теб да подобрят образователната система и направят по-лесно развитието на останалите млади таланти?

Не веднъж съм го казвал! Един ден, дори и да не стана моден дизайнер, с каквото и да било, бих допринесъл за това, и не само за ромската общност, но за всички млади таланти в България!

Виж още: Какдо е да си студент с IT бизнес в две държави?

Виж още: Да покориш върха на женския футбол в САЩ на 21 години?

#Добриятпример #личностноразвитие #успех

200 преглеждания0 коментари