На 21 години да срещаш млади хора с успешни професионалистиЕдва след няколко часа Виктория Райчева ще бъде 21-годишен студент по графичен дизайн в Нов български университет. Тя е третият участник в кампанията ни "Добрият пример", в която ви запознаваме с млади и успешни хора, които изграждат успехите си чрез личностните си качества и бързо постигат резултати в полза на себе си и често - на другите. Такъв е примерът с Вики, която вече е аниматор в най-големия образователен сайт Уча.се, а впечатляващият й порив, да бъде полезна на връстниците си, я мотивира да стартира серия от мотивационни конференции, където да среща млади хора с изявени професионалисти от различни области.

Разкажи ни за работата си в Уча.се. На каква възраст започна там и с какво се занимаваш?

В Уча.се започнах работа на 19 години като 2D аниматор. Тогава бях изключително щастлива, защото до този момент уроците в сайта на Уча.се много ми помагаха и преди контролни винаги учих от там. За мен беше невероятно, че ще бъда част от страхотния екип, който стои зад създаването на всички тези забавни и интересни уроци.

Моята работа в Уча.се е да създавам анимирани видео уроци по история – един от най-трудните за мен предмети в училище. Когато бях ученичка, историята не беше от любимите ми предмети и не изкарвах добри оценки, но след като започнах работа в Уча.се, станах експерт!

Какво би посъветвала хората с интерес към дигиталното изкуство (графичен дизайн, анимация, видеообработка и др.)? Достатъчно ли е ученето в университет? Какви съвети би им дала за успех?

Според мен ученето в университет никак не е достатъчно, за да се развиваш в тези сфери, защото там не научаваш всичко. Университетите ти дават една основна подготовка, но не те научават на подробностите, които са ти нужни, за да бъдеш професионалист. Бих посъветвала хората, които имат интерес към дигиталното изкуство, да не спират да се интересуват, да четат статии какви са тенденциите в момента, да посещават събития за дигитално изкуство, да се запознават с хора като тях, да не спират да учат сами нови и нови неща, които университетът не им предлага. За мен най-добрият начин да се научиш е да започнеш стаж в сферата на дигиталното изкуство. Там ще работиш върху реални проекти, ще те учат професионалисти, които всеки ден правят това, ще гледаш от тях, ще разбереш от първо лице как стоят нещата реално и най-вече - ще придобиеш опит.

Как се става тийм лидер на тази възраст? Какви според теб са качествата и навиците, които младите хора трябва да проявяват в работата, за да бъдат ефективни в работата, щастливи в личен план и оценени от работодателите?

Тийм лидер не може да бъде всеки. Зависи какъв е характерът на човека. Ако наистина се интересуваш за другите и мисълта, че си усмихнал някого и си го накарал да се чувства добре, те прави щастлив. Ако умееш да преценяваш хората – кой в какво е най-добър, кой на коя позиция ще се справя най-добре, ако умееш да усещаш хората и да разбираш какво всъщност искат, как възприемат света. Ако знаеш как да подходиш към всеки един различен човек и да го мотивираш той да даде всичко от себе си в това, което прави. Ако хората те виждат като защитник и човек, на когото могат да споделят всичко и да получат адекватен съвет обратно. Ако умееш да сплотяваш хората, да им напомняш, че това което правят има смисъл, и че всички заедно сме по-силни. Ако си отговорен, смел и не те е страх да рискуваш, да пробваш нови неща и междувременно да се забавляваш. То тогава хората сами ще те направят техен лидер, дори без да го очакваш. Просто трябва да бъдеш себе си, а ако притежаваш качествата, рано или късно някой ще ги забележи и ще те направи „Тийм лидер“.

Качествата и навиците на младите хора, за да бъдат оценени в работата и щастливи в личен план, според мен са следните: да бъдат креативни, да могат да изпълнят нещата, за които са поели отговорност, да не се оплакват, да имат хъс и мотивация за действие, да обичат работата си, да поддържат здравословен начин на живот, да имат добре организирано време за всичко, да се опитват в свободното си време да обръщат внимание на любимите си хора и да знаят, че трябва от време на време да си дават почивка, за да могат след това да се върнат отпочинали на работа и да се раздават на макс.

Едно от характерните неща за твоето поколение е желанието за работа с кауза или смисъл. Видимо е, че всичко, с което се занимаваш, не е просто работа, а има добавена стойност. Важно ли е, според теб, младите хора да намират смисъл в работата си и какви са големите предимства от това лично за тях и за ефективността им в работата?

Важно е, да! Защото всеки един от нас има хоби, има интереси, които го вълнуват, в които вярва. А когато превърнеш хобито си в твоя работа, то тогава ти няма да работиш нито един ден от живота си занапред! Това, което ще правиш, е да се забавляваш и най-важното…ще намираш смисъл във всичко, което си свършил през деня, работата няма да ти тежи и няма да чакаш уикенда с нетърпение, както повечето хора правят. А когато се прибереш у дома ще бъдеш удовлетворен и доволен, защото знаеш, че не си работил само за да изкараш пари, а защото си искал да свършиш дадената работа.

Освен тийм лидер на част от екипа по Анимация в Уча.се, си организатор на голяма конференция за видео и анимация в Стара Загора, където ще срещнеш ученици и студенти с едни от най-добрите професионалисти и компании в областта на дигиталното изкуство. Защо го правиш и какви резултати искате да постигнете с нея?

Реших да създам „Код: Motion“-конференция за видео и анимация, защото вярвам, че в България има много талантливи, умни и мотивирани деца, които могат да допринесат за нейното развитие, но изпитват затруднения да изградят необходимата среда около себе си. Искам да имат възможността да запознаят с професионалисти, които да питат за съвет, мнение и препоръка. Искам да допринеса за развитието на младите хора като им помогна да се докоснат до света на професионалистите в различни сфери и да придобият представа как точно стоят нещата в бизнеса, да изградят полезни контакти, да се мотивират и да разберат, че пътят към успеха е постоянство, воля, всекидневно самоусъвършенстване и най-вече - действия.

Като резултат от конференцията искаме да виждаме все повече знаещи и успяващи млади хора, съзнателно избрали своя път. Нашата цел е да ги амбицираме да преоткрият потенциала си, за да бъдат това, което искат, и да реализират целите си. Ние - екипът на „Код: Motion“, вярваме, че началната мотивация и информираният избор са ключови за успеха, и правим всичко възможно да помогнем на младите, готини и готови за действие хора.

Образованието вече не е основния източник на информация, след интернет. За реализирането на пазара на труда са нужни умения и качества, които образованието трудно осигурява. Това ли е причината да се мотивирате да съберете млади хора с професионалисти и смяташ ли, че именно връзката бизнес-образование не е една от алтернативите за повече реализация на младите?

Да, това може би е една от основните причини, защото когато поддържаш връзка с професионалисти си някак с една стъпка по-напред от останалите. От професионалистите в сферата, в която искаш да се развиваш, можеш да научиш много. Виждаш как действат, как говорят, какви навици имат. Може да ги попиташ за съвет, препоръка или мнение, а това, което ще ти кажат те, не можеш да го намериш в Гугъл! Освен с професионалисти по време на конференцията младите хора ще се запознаят с други млади хора, които имат същите цели като тях, същите мечти и желание за развитие. Според мен тези връзки, които се изграждат по такива събития, са изключително ценни и важни. По този начин младите хора изграждат необходимата среда около себе си, която ще ги мотивира да се развиват, тъй като имат съмишленици, а когато останалите вървят нагоре ти не може да останеш долу…ти вървиш заедно с тях нагоре и се развиваш - „Ти си средно 5-те човека, с които прекарваш времето си.“, затова мисля, че изграждането на среда и връзката с професионалистите са два от най-важните фактори човек да успее.

Какво ще даде конференцията на любителите на видео и анимация в Стара Загора, за да им помогне да станат добри професионалисти?

Едни от най-добрите професионалисти в сферата на видеото и анимацията ще разкажат за своите професии, как преминава работният им ден, какви качества са нужни, за да се занимаваш с това, и всякакви интересни факти. Участниците ще разберат какво е да си 2D/3D аниматор, що е анимиран GIF, какво е Анимационно-документалният жанр, как се снима с дрон, как се правят всички онези готини музикални видеоклипове, какво прави един режисьор и как протича работата му, как се съчетава дизайн с видео и още много интересни неща. Освен това доказали се експерти в дигиталния маркетинг ще обяснят какъв е ефектът на видеото върху хората, как помага то за цялостната дигитална идентичност на наложен бранд и как да го използваме, за да популяризираме бизнеса си. Ще засегнем и сферата на графичния дизайн като преведем участниците през целия процес на създаване на една илюстрация, герои, светове и истории. Разбира се, ще има и много забавление и изненади с уникални награди!

Планирате ли да организирате конференции като Код: Motion и в други градове занапред?

Да! Организацията на втората конференция вече тече! След края на конференцията в Стара Загора, „Код: Motion“ ще продължи да се развива като един запомнящ се бранд. Всяко следващо събитие ще бъде на различна тема, а самата инициатива ще се превърне в пътуваща, тоест няма да се провежда само в един град, а в няколко и постепенно ще добавяме нови дестинации. Втората конференция ще бъде в Бургас и темата й е доста по различна от тази в Стара Загора.

Благодарим ти за интервюто, беше изключително полезно. Да завършим с един леко клиширан, но интересен въпрос - каква е твоята дефиниция за успех и има ли формула за него?

Аз имам голям късмет да осъзная и разбера още от сега каква е моята мисия в живота, какво е моето призвание, което ме кара да се чувствам щастлива – а именно да давам… да давам всичко от себе си за другите, за да могат те да се чувстват щастливи, защото, когато другите са щастливи, съм щастлива и аз. Затова успешен човек за мен е този, който е успял да направи нещо полезно за другите, този който е повел хората към по-добро, този който им е показал пътя и им е подал ръка в труден момент и този, който не го е страх да предприема действия и да рискува в името на общото благо.

Интересна ли беше статията?

НАМЕРИ НИ ВЪВ ФЕЙСБУК

#Добриятпример

179 преглеждания0 коментари