Какво е да си студент с IT бизнес в две държави? - Християн ЯпраковХристиян Япраков е 20-годишен български студент в Единбург, Шотландия. Това, което го отличава от многото студенти в чужбина, е неговия бизнес, свързан основно с изработване на уеб сайтове, който се е реализирал в България и тепърва навлиза в пазара във Великобритания – Weband. Решихме да си поговорим с Хари за образованието и личната мотивация на поредния млад и успешен предприемач. Беше ни интересно да разберем как от ученик с редица награди от състезания по информационни технологии става предприемач с успешен бизнес и какво е допринесло за развитието на компанията му, създадена едва в 12-ти клас.

Хари, кога откри, че програмирането и дизайнът са твоята страст?

Здравей! Започнах да се занимавам с програмиране на 12-годишна възраст като се явявах на различни състезания по информационни технологии с просто направени сайтчета. Години наред участвах с проекти в НОИТ като в 10-ти клас реших да преустановя участието си в държавни състезания и да потърся други алтернативи.

Повечето 12-годишни ученици все още не знаят с какво искат да се занимават, а ти си започнал да печелиш състезания на тази възраст. Как се мотивира за тези постижения и какви бяха ползите от тях?

В началото проявих любителски интерес и просто ми беше интересно какво може да се прави с модерните технологии. Състезанията определено ме подтикнаха да изисквам повече от себе си, защото се запознах с хора на моята възраст, които бяха амбицирани и правиха значително повече от това, което се изискваше в училище. Може би и тогава дойде момента, в който разбрах, че държавното образование дава основата, а останалото зависи от теб и личната ти мотивация.

Какво имаш предвид?

В училищната среда се поставя граница на необходимите знания и усилия, които трябва да полагаш. В реалната работна среда обаче е необходимо много повече и трябва да развиеш редица качества, които няма как да бъдат включени в учебната програма. С тези състезания открих нови контакти и осъзнах колко много възможности за по-успешно развитие съществуват.

Каза че в определен период от живота си си решил да приключиш участията в държавните състезания. Това защо?

Смятам, че е много важно всеки за себе си да прецени кога се е възползвал максимално от това, което му предоставя формалното образование. Пораснах, нямаше какво вече да науча от тези състезания. Сферата, в която аз се развивам, е изключително динамична и образователната система не може да смогне на новостите в нея. Затова открих състезания, които се организират от бизнеса. Така установих личен контакт с професионалисти и още като ученик услях да опозная пазара на труда и онези неща, които се изискват за успешната реализация след училище.

Държавните състезания изискваха от мен бланкетни знания, изискваха стандарта, а това е най-нежеланото явление в бизнеса. Напълно различно е, когато имаш възможност да обменяш идеи с истински професионалисти и целта на състезанията не е единствено финанси и престиж, а развитие на младите таланти и предоставянето на истински възможности за тях.

Затова смятам, че и вашата кауза е толкова важна, защото това разграничаване между образование и бизнес трябва да се преодолее. Все пак образованието има за цел да те подготви за професионалната среда. Това, което вие правите чрез създаването на диалог между институциите и компаниите, е бъдещето на образованието и трябва да се случи.

Макар и все още студент си успял да развиеш успешен бизнес. Разкажи ни повече за него.

Ние се занимаваме с изработка на сайтове, като успешно се реализирахме в България и имаме десетки клиенти. Вече работим за изграждане на маркетинг стратегия, с която да придобием същия успех и във Великобритания. В началото го приех като предизвикателство. Дори много хора ми казаха, че няма смисъл да се пробвам - било “много трудно“. Всъщност се оказа, че инвестираш ли себе си в идеята, спреш ли да се двоумиш, подходиш ли със страст към това, което правиш, успехът ти е гарантиран.

Докато развиваш бизнеса си, ти си и студент в Единбург. Защо реши, че там е твоето място и какви разлики намираш в образователната система там, от българската?

Важно е да кажа, че никога не съм бил част от онези хора, които като се събудят сутринта, си казват „нямам търпение да се махна от тази държава“. Изборът ми беше обективен и съобразен спрямо това, с което исках да се занимавам. В бългаските университети не открих това, което мен ме вълнува и така всъщност заминах.

Разликите в образованието по-скоро са в методите на преподаване, тъй като нещата, които успях да науча до десети клас, ни ги преподаваха в първата година от университета. Преподавателите обаче целят да те улеснят възможно най-много и личният контакт с тях е много по-лесен. Това води и до промяна във възприятието ти за учебния процес. Спираш да го приемаш като нещо задължително и скучно, тъй като постоянно трупаш опит и знания от личности, които имат същите интереси като теб.

Как личните ти постижения повлияха върху представата и живота ти в училище?

Създадох бизнес, който продължава да се развива, а дори не съм завършил университет. Отработих качества, които правят следването ми много по-лесно от на останалите. Това ми позволява да се занимавам с неща, които другите ще могат да практикуват години след като за завършили.

Какво смяташ, че те прави успешен в това, което правиш? Много хора търсят готова формула за успеха.

И аз съм от тези, които смятат, че има формула, но моята е по-различна. Един от основните компоненти според мен е да не се смяташ за успешен. Не се възприемем за такъв, защото има още много какво да се направи и всеки ден се опитвам да бъда по-добър от вчера.

Изключително важно е да се насочиш към нещото, което те прави щастлив и пълноценен. Идеята на направиш нещо, за да бъдеш просто богат, според мен не работи. Човек жъне успехи само когато гради с ясна представа за своята кауза.

Изключително важно е и постоянно да следиш новостите и да се възползваш от тях. Ето пак стигаме и до идеята ми за „успелия човек“. Ако наистина възприемеш себе си като такъв ще спреш да правиш опити да се развиваш и това, което правиш, съвсем скоро ще се превърне в рутина, а малко по-късно в безполезен материал, ирелевантен на реалността.

Много хора ще се запитат какво планираш да правиш като завършиш, все пак бизнесът ти се развива вече в две страни.

Определено тук ме крепи образованието. Смятам, че в България в моята сфера има иключително много възможности за успешно развитие. Както ти казах, хората от бизнеса в България ми помогнаха да се превърна в млад професионалист и да изградя нещо свое. Определено искам да развивам бизнеса си в България и да подкрепя млади българи като вас да развием постигнатото до момента, както от образованието, така и от бизнеса. След време дори бих се радвал да дам възможности на млади таланти да градят себе си, да предам нататък. Получих подкрепа от реализирали се професионалисти и смятам, че след няколко години ще дойде и моят ред да направя същото.

ВИЖ ОЩЕ: Да покориш върха на женския футбол в САЩ на 21 години

#Добриятпример #личностноразвитие #успех #Бизнес

2054 преглеждания0 коментари