Силата на гледната точка или защо да се предадеш не е опция?Нашата истина не е истината за другите.

Истината боли. Колкото и да сме сигурни в правотата си, в каквито и ситуации да попадаме, винаги ще има хора, които споделят различно мнение. И това не трябва да ни плаши. Не трябва да сме агресивни към тях.

Гледната точка е твърде голяма тема за една статия, но твърде важна, за да не бъде включвана. Нека се фокусираме върху темата за гледната точка отнасяйки се до провала. Онзи провал, който те кара да се чувстваш неуспешен, недостоен, недостатъчен, празен, лош, некачествен, измамен, онеправдан. Онзи провал, който ти казва, че не си достатъчно добър, че си сгрешил, че не си направил нещо в миналото, че "не си имал късмет" (любимата ми фраза...). Можеш ли да се сетиш за свой провал, който те е карал да се чувстваш така? Ако "да", продължавай да четеш! Ако "не" - можеш да спиш спокойно, но все пак дочети статията.

Ако дори за секунда си позволиш да асоциираш провала с някое от тези чувства, значи имаш нужда да се промениш. Не бързай да се оправдаваш с късмета, с държавата, с икономиката, със семейството си, със ситуацията. Няма смисъл. Да, случва се в някои ситуации да сме зависими или не по свое желание намесени в неприятни случки, но какво от това, ако само се оплакваме?

Важно е да умееш да превръщаш провала в полезен опит и източник на нова мотивация. Ако не можеш си загубен и ще останеш един от хората, които обвиняват държавата, света, съдбата, късмета, извънземните, илюминатите, масоните и всички останали субекти, на които може да се прехвърли вина.

Представяме ти няколко практически насоки, върху които да започнеш да работиш още сега ако искаш да превърнеш провала в част от факторите за успех.

Правило номер 1: Постави си цели! Не живей само в настоящето.

Джак Ма, основател на Али Баба твърди, че една от основните грешки на бедните хора е, че мислят само за настоящето. Те живеят в него без переспектива за бъдещето и често решенията, които взимат в настоящето, се оказват пагубни за бъдещето. Най-лесният пример за това е, че много хора не поддържат зъбите си качествено и не посещават зъболекар (често уж заради липса на средства), а когато нещо се случи със зъбите им дават много повече средства, защото вече нямат избор.

Винаги си поставяй краткосрочни и дългосрочни цели. Всяко действие, което правиш ,трябва да бъде с планиран ефект върху бъдещето ти. Например, работата - грешката, която много от младите хора правят е, че дълго време се застояват на физическа работа, която им носи добри доходи, но почти никакво развитие. Често когато осъзнаят, че са готови за следващата стъпка, всъщност не знаят каква да бъде тя, защото не са я планирали и не са наместили работата в нея. А както знаеш, много е важно за автобиографията ти какъв предишен опит имаш, ако искаш да имаш бърз и успешен път нагоре.

Правило номер 2: Спри да бъдеш жертва. Поеми кормилото на самоконтрола и отговорността!

Знаем, знаем, всички сме имали тези периоди в живота си, когато ни е било по-лесно да препишем неуспехите си на "късмета", на другите хора или на държавата. Трябва да разбереш, че твоите успехи, твоят начин на живот, твоите доходи, твоите взаимоотношения с хората и всичко твое се предопределят от твоите действия. А твоите действия се предопределят от начина ти на мислене. Ако избереш лесния път - да бъдеш жертва, да нямаш късмет, да си в лоша среда, то тези чувства са проекция на възпитанието, което си дал на подсъзнанието си.

Поеми контрол над действията си, когато се проваляш - анализирай къде си сгрешил, не си казвай "ако го бях направил така, нямаше да стане по този начин" , казвай си "как да го направя следващия път, за да стане"! Не живей в миналото, защото няма да го върнеш, живей в настоящето и мисли за бъдещето! Бъди отговорен за своите неуспехи, не ги преписвай на другите и спри да се правиш на жертва. Животът е несправедлив за слабите и спътник за силните, но не заради "съдбата" или "късмета" - заради начина на мислене и кой държи кормилото.

Правило номер 3: Позволи си да грешиш.


Дж. К. Роулинг е имала 12 неуспешни опита да представи книгите си "Хари Потър" пред издатели, преди тя да стане една от най-продаваните книги на всички времена.


Преди да изгрее на световната сцена с хита си Hello Био̀нсе е издала над 100 песни, които далеч не са се радвали на широката популярност, с която певицата днес присъства в живота на поколения фенове.

Неуспешните хора се провалят много. Те имат загуби и провали през цялото време на успехите си, но използват натрупаното знание и го превръщат в мотивация и опит и с всеки провал се доближават до целта.

Провалът ти помага да разпознаеш местата, където трябва да работиш още повече!

Защо толкова говорим за провал? Провалът не е толкова страшен само защото е провал и води до нежелани резултати. Той е по-страшен защото често ни потиска дори да опитаме.

В крайна сметка най-големите успехи идват от това да си позволиш да се проваляш. Идеите никога не идват в завършен вид, те се формират с времето и усилията, които влагаш в тях. Гледната точка за провала е много важна - на сила си създай навик да анализираш всеки провал и да го постигнеш в постижение, като изкараш всички положителните опит и знания, с които току-що си се сдобил и отново се мотивирай като си представиш какво искаш да постигнеш и колко вярваш в него! Да опиташ и да се провалиш е по-добре от това да стоиш на сигурно в черупката. Защото в нея всичко и завинаги ще бъде едно и също. Там няма шанс за провал, защото няма шанс за успех.

Правило 4: Действай, проваляй се, изправяй се, постигай!


Помни това, което винаги казваме - промяната отвън започва с промяната отвътре!

#начиннамислене #личностноразвитие #успех

104 преглеждания0 коментари