Какво е успехът? Едва ли очакваш точно този отговор.Един от най-задаваните въпроси днес е какво е успехът? Как да го измерим, кой ще ни помогне, как да го постигнем? Днес много от хората в големите градове приемат професията си като огледало на това кои са те и какви са успехите им, а хората в провинцията често мислят, че за да бъдеш успешен трябва да си в големия град. Докато разликата между бедни и богати се увеличава и социалните мрежи застъпват личния живот, успехите започват да се мерят все повече чрез влияние, пари или активи, популярност, авторирет сред обществото. Много хора се чувстват успешни само ако хората в обкръжението им ги третират като такива. Те обичат да лепят етикети на другите и да им бъдат лепени такива.

Всички тези хора грешат,

ако определят личния си успех спрямо стандартите на другите хора и средата около тях. Колкото и повърхностен да звучи въпросът "какво прави успешните хора успели", то в отговорите лично от тези хора има много истина, стига да опиташ да ги разбереш и да осмислиш дълбокия смисъл в тях. Сред съветите им винаги има няколко неща, които всички споделят. Едно от тях е:

не позволявай на външния свят да те смачка и да разруши амбициите ти.

Ако твоят личен успех се предопределя от стереотипите и "модела на успелия човек", който обществото ти налага, ти никога няма да бъдеш успял, защото никога няма да намериш себе си и винаги ще имаш чувството, че трябва да правиш още и още. Не постявай границите на успехите си според това, което виждаш в социалните мрежи. Социалните медии са създадени чрез алгоритми (които ти управляваш чрез своите харесвания, коментари и споделяния), които ти показват това, което искаш да виждаш. Много хора се заблуждават, че Фейсбук е връзката им с външния свят, но е точно обратното. Системата на Фейсбук знае от какво имаш нужда и какво искаш да виждаш, и ти го получаваш като информация. Този неприятен и вреден ефект се казва "echo chamber" и ако не успееш да избягаш от него или да го промениш, никога няма да бъдеш успешен, защото той ще те държи в зоната ти на комфорт (виж повече за нея в графата "свързани статии")

Дефинирай какво е успехът за себе си

Абстрахирай се от "модела на успелия човек" на обществото - онзи или с много пари, или с много власт, или с много авторитет, или с уважавана професия. Това не си ти. Или ако си ти, осъзнай го през призмата на вътрешния си свят, не през натиска на хората отвън, защото тогава няма да го постигнеш. Постави си граници и малки и големи цели, които да преследваш - какви доходи искаш да имаш, какъв начин на живот, как искаш да изглеждаш, с какви хора искаш да се заобградиш. Помисли какво би ти коствало всяко едно от тези постижения - готов ли си да имаш по-малко време за семейството си, за да успееш в корпоративния свят? Готов ли си да пожертваш ресурсите си, за да започнеш бизнес? Готов ли си да превъзмогнеш мнението на хората около теб, ако интересите ти са специфични от общоприетото? Социалните мрежи имат вредното влияние да ни показват, че винаги има по-успешни от нас и създават "синдрома на супермен", който ни кара винаги да се чувстваме недостатъчно успешни и малоценни. Единственият начин да победиш този синдром е да си поставиш собствени цели, независими от очакванията на останалите хора, и съвпадащи с нещата, които наистина те правят щастлив и успешен. Не е вярно, че трябва всички да се стремим към много, много високи цели, защото накрая може да осъзнаем, че сме пожертвали и изгубили твърде много от нещо, което не сме ценили, заслепени от фалшивите амбиции и външния натиск.

Постави си сам границите за успех

и ги преследвай, игнорирайки правилата, които ти налага средата. Едва когато си поставиш границите за успех и ги постигнеш, ще се почувстваш истински щастлив, пълноценен и успешен. Защото ще бъдеш успешен за себе си, а не за другите!


#успех #начиннамислене

81 преглеждания0 коментари